vineri, 27 septembrie 2013

Aurul, amanetul si masina de spalat

Toata lumea stie ca firmele de tip amanet functioneaza foarte bine in ziua de azi. Sunt peste tot: la coltul blocului, in intersectie, la piata etc. De ce s-au raspandit firmele de amanet? Pentru ca afacerea functioneaza. Si functioneaza datorita celor care zi de zi mai “gasesc” cate ceva de amanetat.

Clientul tipic este cel care mereu mai aduce ba un lantisor de aur, ba un inel,  o bratara, un ceas, un telefon, un laptop etc. Cu aurul intelegi ce si cum, este valoros, mic ca si volum, nu isi pierde pretul in timp etc. Laptopul, telefonul sunt obiecte ce au o viteza de circulatie in societate ce ii asigura pe cei cu ament ca le vor vinde destul de usor. Dar masina de spalat? Cum functioneaza aici ??

Eram intr-o miercuri si am venit de la serviciu, am intrat in casa si mi s-a spart o teava de apa la baie. Dai toata seara, chei, tutoriale pe youtube si mesterii. Pana la urma am reusit sa repar totul sa fie in regula. Dupa cateva zile, am umplut masina de spalat si zic sa ii dau drumu. Proneste, merge 2-3 minute dupa care incepe si zdrangane. Si zdranganea continuu. Am luat problema in mana, am sunat la o firma de reparatii si au trimis o echipa la mine acasa. Au venit cei doi mesteri si s-au pus pe desfacut. Au dezmembrat-o pana la cadru. Aia nu e, aia nu e... pana la urma si-au dat seama ca o bucata de metal, din teava pe care eu o reparasem, a ajuns in masina de spalat. Problema nu era rezolvata pentru ca masina tot nu mergea. Dupa multe incercari de reparare, mesterii mi-au propus o chestie. Sa o duc la amanet, sa scap de ea. Si asa am si facut. Am plecat cu ea in portbagaj si am amanetat-o pe 250 de lei. Eu am fost multumit. Dar amanetul?